מאמרים נוספים

רשימת חנויות

היכן ניתן לרכוש את המוצרים מוצרי נייטשרסייג זמינים לרכישה בחנויות הטבע המובילות במדינת ישראל. לחיפוש חנות טבע באיזור מגורך אנא הקלד את שם העיר בה

מרווה מרושתת PURE כמוסות טבעוניות

מרווה מרושתת – PURE כמוסות טבעוניות (90) PURE כמוסות מאפייני המוצר תווית הוראות שימוש יתרונות המוצר מאפייני המוצר 90 קפסולות טבעוניות ארוזות בצנצנת זכוכית איכותית

הקשר בין אומגה 3 לקצב הלב

הקשר בין אומגה 3 ממקור דגי להפרעות בקצב הלב תאור המחקרים שבדקו את הקשר בין צריכה של שמן דגים והפרעות בקצב הלב בעקבות פניות של

שתף:

שלח לנו הודעה

אומגה 3 אינדקס מידע מקצועי

לאחרונה התפרסמו כתבות יח”צ שיווקיות שממומנות על ידי משווק שמן דגים בהן הוא מציג “בנחרצות ובקביעה חד משמעית” כי: שמן מרווה מרושתת (המקור הטבעוני היציב והאהוב ביותר לאומגה 3 בישראל) “אינו יעיל” בהשוואה לשמן הדגים אותו הוא משווק.

לאחרונה התפרסמו כתבות יח”צ שיווקיות שממומנות על ידי משווק שמן דגים בהן הוא מציג “בנחרצות ובקביעה חד משמעית” כי: שמן מרווה מרושתת (המקור הטבעוני היציב והאהוב ביותר לאומגה 3 בישראל) “אינו יעיל” בהשוואה לשמן הדגים אותו הוא משווק.
הטיעון שבו משתמש משווק שמן הדגים בכתבה השיווקית הוא: שבוצע שימוש במדד אשר נקרא “אומגה 3 אינדקס” על מנת להשוות את יעילות שמן הדגים לשמן המרווה המרושתת כמקור לאומגה 3.
נקדים ונאמר, אותה כתבה הינה “תרגיל ביח”צ” והמידע שבה והשוואות לשמן המרווה המרושתת אינם נכונים ומטעים.

“אומגה 3 אינדקס” היא בדיקה שנויה במחלוקת שלפי מחקרים רבים אינה מוכיחה קשר בין המדדים של הבדיקה לבין מניעת מחלות לב כליליות, אולם אנחנו לא מתכוונים לטעון בעד או נגד בדיקה זו, לכך יש מעל ומעבר מידע זמין שאותו נציג כפשוטו והקורא ישפוט בעצמו.

יתרה מזאת אומגה 3 אינדקס אינה יכולה לבדוק את יעילות האומגה 3 ממקור צמחי (ALA) בהשוואה לשמן דגים. הטענה “החד משמעית” הנ”ל היא במקרה הטוב בורות לשמה ובמקרה הרע הטעיה צרכנית מכוערת, וזאת משום שבדיקת “האומגה 3 אינדקס” אוספת נתונים מאזור שבו האומגה 3 ממקור צמחי פשוט אינה נמצאת! או נמצאת אבל בריכוז זניח.

מהו האומגה 3 אינדקס ?

פרוטוקול בשם “אומגה 3 אינדקס” משווק לצרכנים על ידי ספקי אומגה 3 משמן דגים כבדיקת מעבדה שתוצאותיה הן מדד לסיכון ללקות במחלת לב קשה.
כאשר התוצאה היא שווה או קטנה מ 4% אז הסיכון למחלת לב הוא לכאורה גבוה וכאשר התוצאה היא שווה או גדולה מ 8% הסיכון למחלת לב הוא לכאורה נמוך. מספר נתונים מבדיקת הדם משמשים בפרוטוקול זה אבל עיקרה של הבדיקה מתייחסת לאחוז חומצות השומן מסוג אומגה 3 EPA ו DHA מסך חומצות השומן בממברנה (מעטפת התא) של תאי הדם האדומים.

או במילים יותר שיווקיות – ככל שתצרכו יותר אומגה 3 משמן דגים מדד האינדקס שלכם יהיה יותר גבוה (יותר חומצות שומן בממברנות תאי דם) ולכן תהיו בסכנה נמוכה למחלות לב על פי המדדים של פרוטוקול “האומגה 3 אינדקס”.

המבקרים של שיטה זו קוראים לה: “Fake Science” מלשון “Fake News”

לפי ארגון הבריאות NIH גורמי הסיכון העיקריים למחלות לב הם בין היתר:

לחץ דם גבוה
כולסטרול גבוה בדם
סוכרת וטרום סוכרת
עישון
עודף משקל או השמנת יתר
חוסר פעילות גופנית
היסטוריה משפחתית של מחלות לב מוקדמות
היסטוריה של רעלת הריון
דיאטה לא בריאה
ניתן לראות שארגון חשוב זה וגם ארגון ה AHA) American Heart Association) ואחרים דוחים ולא מקבלים את “האומגה 3 אינדקס” כמדד לסיכון למחלות לב. אם כן מי קבע ש “האומגה 3 אינדקס” הינו מדד לסיכון למחלות לב?
התשובה הפשוטה היא – חברות ואיגודי שמני הדגים שמשווקות את מוצרי האומגה 3 מדגים, שיש להם ענין רב בביצוע הבדיקה שתקדם את השימוש במוצרים שאותם הם מייצרים ומוכרים.

"אומגה 3 אינדקס" הוא מדד חלקי , חד ממדי, שאינו בודק את כלל המערכות וההקשרים הרלוונטיים.

אחד הגורמים לבעייתיות של בדיקת “האומגה 3 אינדקס” וחוסר הקשר למחלות לב כליליות כפי שהתגלו בניסויים שפורטו, משויכת לשימוש בנתונים חלקיים לגבי כלל הגורמים הקשורים לתזונה של חומצות שומן ובמיוחד לחוסר התחשבות בחומצות שומן בלתי רוויות מאוד HPUFA, חוסר ההתייחסות והשקלול של מדדים חיוניים בתזונה כגון אומגה 3 ALA חומצות שומן מסוג אומגה 6 ועוד.
מדד האומגה 3 אינדקס מסתמך על נתונים חלקיים הנאספים ממקום אחד בלבד שהוא ממברנת (מעטפת) תאי הדם האדומים, אבל מתעלם מהשרשרת המטבולית והביוכימית המתועדת היטב של הרכב ויחס כלל חומצות השומן ברקמות הגוף השונות: בפוספוליפידים, בפלזמה, LDL ואזורי מטרה אחרים שהוא כאמור שונה ורב גווני.
חד ממדיות זו, ככל הנראה היא הגורם לכך שבדיקת “אומגה 3 אינדקס” אינה מצליחה להציג מהיימנות ותוצאה ברורה במדדים של חיזוי וצפי של מחלות לב כליליות (כפי שהתגלה במחקרים).

מדוע אומגה 3 מן הצומח (ALA) אינה מתאימה ואינה יכולה להיבדק בבדיקת “אומגה 3 אינדקס”?

לאחר שנוכחנו לדעת שבדיקת “האומגה 3 אינדקס” כשלעצמה שנויה במחלקות ואינה משמשת כמדד מקובל בקהילה המדעית ובמכונים הבינלאומיים הרשמים כמדד לחיזוי של מחלות לב כליליות, נמשיך ונפרט מדוע בדיקה זה אינה רלוונטית עבור בדיקת פעילות האומגה 3 מן הצומח (ALA) בגוף האנושי ולכן לא יכולה לשמש כמקור השוואה לשמן דגים.
אומגה 3 (ALA) מן הצומח משמשת כחומר מוצא ליצירת שאר חומצות השומן מסוג אומגה 3 בגוף האדם, בנוסף היא משמש כמקור לאנרגיה לגוף בתהליך הבטא אוקסידציה או כמאגר זמין במחסני רקמות השומן של העור. רקמת השומן מהווה כ 15% ממסת הגוף אצל גברים ו 23% ממסת הגוף אצל נשים. אחסון ALA ברקמת שומן משמש כמאגר עתודה של הגוף לחומצת שומן חיונית זו שהגוף יכול להפעיל בצורה עצמאית על פי צרכיו. כאשר קיים מחסור או כאשר הביקוש ל אומגה 3 ALA גדל, הגוף משתמש במאגרים אלו של ALA המאוחסנים ברקמות השומן.

מכיוון שבעצם אומגה 3 ALA נאגרת על ידי הגוף ברקמות השומן של העור לא נראה אגירה או עליה משמעותית בממברנת תאי הדם האדומים גם כאשר נגביר צריכה של אומגה 3 מן הצומח.
חשוב להבין – אומגה 3 ALA מעצם טבעה אינה מרוכזת בתאי הדם האדומים – היכן שמדדי “האומגה 3 אינדקס” נאספים. השוואה של ריכוז אומגה 3 משמן דגים לריכוז אומגה 3 מן הצומח בממברנת תאי דם אדומים כפי שמבוצעת ב “באומגה 3 אינדקס” יכולה להצביע על חוסר הבנה וחוסר ידיעה במקרה הטוב או על חוסר תום לב והצגת מצג שווא של הנתונים במקרה הרע.

האם יש הצדקה בשיווק ומכירה של בדיקת דם שנויה במחלוקת בשם “אומגה 3 אינדקס” אך ורק כדי למכור יותר כמוסות שמן דגים לציבור הרחב ?
או לחלופין “למכור” לציבור הרחב הבטחה בריאותית המתבססת על “אינדקס האומגה 3” ?
את זה יחליט הצרכן הנבון.
חבל מאוד שנעשה שימוש לא הוגן בנתוני הבדיקה והצגתם בצורה לא נכונה לצרכן כאילו אומגה 3 מן הצומח אינה משפרת את תוצאות בדיקת “אומגה 3 אינדקס” וזאת במטרה לגרום לצרכן להפסיק לצרוך אומגה 3 מן הצומח ולהעדיף אומגה 3 משמן דגים, וזאת על בסיס ערבוביה של נתונים שמלכתחילה מתבססים על בדיקה שנויה במחלוקת על ידי גופים רבים וזאת בלשון המעטה.

מדוע המבקרים של בדיקת " אומגה 3 אינדקס " מכנים אותה "Fake Science"

מדוע המבקרים של בדיקת ” אומגה 3 אינדקס ” מכנים אותה “Fake Science”
מעבר לכך שבדיקה זו לא זכתה להכרה של גופי בריאות מובילים בעולם, היא גם בדיקה שנויה במחלוקת מבחינת התוצאות שלה לאחר בחינה של מחקרים ולכן אין הסכמה גורפת האם ניתן להסתמך על תוצאותיה כמדד מדעי מקובל.

כבר בתחילת שנת 2009 נבדקה המהימנות של בדיקת “אומגה 3 אינדקס” במחקר שהתבצע על קבוצה של 460 חולים שסבלו מתחלואת לב.
תוצאות המחקר: לא נצפה כל שיפור לטובה במדדי הסיכון לתחלואת לב בקורלציה לערכי בדיקת “אומגה 3 אינדקס”. לטענת החוקרים לא ניתן להשתמש “באינדקס האומגה 3” ככלי עזר מועיל במדד לתחלואת לב.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19158216

המחקר הקנדי – הקשר בין “אומגה 3 אינדקס” למחלות לב כליליות (CHD)

בשנת 2015 התפרסם מחקר שמטרתו הייתה להעריך את רמות ה- EPA + DHA מבחינת מדד “אומגה 3 אינדקס” והקשר לסיכון ממחלות לב כלליות בקרב מדגם כלל ארצי מייצג במדינת קנדה. המחקר נתמך על ידי גורמי הבריאות הממשלתיים בקנדה ונחשב פורץ דרך ואיכותי.
במחקר נלקחו בדיקות דם מאלפי משתתפים שונים ברחבי קנדה בכלל המחוזות והטריטוריות שבמדינה כאשר הנתונים נאספו על ידי ארגון הבריאות הממשלתי למדידת בריאות בקנדה ה CHMS בשיתוף פעולה עם ארגון הבריאות הקנדי. המחקר נחשב כפורץ דרך מאחר והוא העמיד לבדיקה בלתי תלויה את האפקטיביות של מדד “האומגה 3 אינדקס” ברמה הלאומית ואת היכולת והאפקטיביות של מדד זה לחזות ולנבא את הסיכון של מחלות לב עתידיות.במחקר נבדקו מגוון מדדים כגון: השמנה, עישון, גיל, צריכה של תוספים ומדד “האומגה 3 אינדקס” בהתאם.
תוצאות המחקר: לאחר איסוף הנתונים בתום המחקר לא נמצא כל קשר בין מדד ה – “אומגה 3 אינדקס” לאפשרות של הפחתת תחלואה במחלות לב כליליות (CHD) כפי שמדד זה “לכאורה” אמור לאתר ולהתריע מבעוד מועד. אם לדייק – ביותר מ 97% מן המקרים לא התגלה כל קשר יחסי.

Interpretation: Omega-3 Index levels among Canadian adults were strongly related to age, race, supplement use, fish consumption, smoking status and obesity. Fewer than 3% of adults had Omega-3 Index levels associated with low risk for CHD.

 

אם כן, על מה אנחנו ממליצים ואיך כן ניתן לבדוק יעילות אומגה 3 ?

חשוב לנו לציין – אין לנו כל התנגדות למוצרים מבוססים שמני דגים מעובדים או לכל מוצר מתחרה באשר הוא ולכן אנו שמחים להמליץ על מדד שמבחינה מדעית נחשב ראוי ונכון גם לאומגה 3 צמחית וגם למוצרים מבוססים שמני דגים.

כפי שהראנו לעיל – ברור לחלוטין שריכוז חומצות השומן EPA ו DHA שהן חומצות השומן הארוכות מסוג אומגה 3 יעלה בממברנת תאי הדם כתוצאה מצריכה של שמן דגים בדיוק כמו שברור שריכוז ה ALA יעלה ברקמות השומן בעור יותר מ EPA ו DHA כי שם הוא נאגר ולא בממברנות תאי הדם, אין כאן כל חדש או כל בשורה. המדד הנכון והאינדקס הראוי עליו נמליץ נקרא “אינדקס משוואת הארצות” ( Lands Equation) לטעמנו זו היא הבדיקה המקיפה והנכונה למדדי חוסר באומגה 3 כמקור לגורמי סיכון ולא “האומגה 3 אינדקס”.

מדד זה עושה שימוש “בספקטרום מלא” של כלל הנתונים כלומר: בכל תשעת חומצות השומן מסוג האומגה 3 וכל תשעת החומצות שומן מסוג אומגה 6 (HUFA) ואיזון היחסים שביניהם כפי שנמצא בדם. בניגוד ל״אומגה 3 אינדקס״ הוא לא רק מתמקד בשתי חומצות שומן בלבד (EPA ו DHA) כמדד בודד בתוספת למספר נתונים נוסף.
כפי שניתן לראות בלינק המצורף, החוקרים הראו שניתן לקבל את המידע הנכון באמצעות המודלים של מדד זה שכאמור כבר כיום מיושמים כבדיקות מעבדה זמינות לצרכנים ברחבי העולם.

“Validation of an equation predicting highly unsaturated fatty acid (HUFA) compositions of human blood fractions from dietary intakes of both HUFAs and their precursors.2018” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28390839

דוגמה אחת יפה למהימנות “אינדקס משוואת הארצות” העושה שימוש בספקטרום נתונים מלא התפרסם במאמר משנת 2018 שהראה כי רמות נמוכות של אומגה 6 (חומצה לינולאית) ואומגה 3 מן הצומח (ALA) ורמות גבוהות של חומצה ארכידונית בפוספוליפידים בפלזמה קשורות ליתר לחץ דם. נתון מענין ממחקר זה הראה שבמקרה הזה אומגה 3 משמן דגים (EPA ו DHA) לא היה מקושר לעזרה בהתמודדות עם יתר לחץ דם.

“Low levels of linoleic acid and α-linolenic acid and high levels of arachidonic acid in plasma phospholipids are associated with hypertension 2018”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5768068

הסיפור של שמן זרעי המרווה המרושתת מרתק את הקהילה המדעית ונחשב כסיפור הצלחה ישראלי חובק עולם. אומנם המרווה המרושתת היא אחד המקורות היציבים ביותר לאומגה 3 בטבע אבל זו רק תחילתו של הסיפור. המרווה המרושתת (Salvia Sclarea) שייכת למשפחת המרווה – עשב מרפא שמשמש את בני האדם במשך אלפי שנים, השם Salvia נגזר מהמילה הלטינית “salvere” שמשמעותה: “לרפא”.
מבין למעלה מ -2,000 מינים שונים של מרווה ברחבי העולם, החוקרים גילו כי השמן המופק מזרעי המרווה המרושתת מכיל מעל 50% אומגה 3 ALA ומגוון אדיר של מאות חומרים חיוניים לבריאות האדם.

נשמח לראותכם בין אלפי לקוחותינו המרוצים.