
הקשר בין אומגה 3 לקצב הלב
מאמרים נוספים שתף: שלח לנו הודעה הקשר בין אומגה 3 ממקור דגי להפרעות בקצב הלב ב 6.10.21 פורסם מאמר בכתב העת הנחשב journal Circulation, על
מאמרים נוספים שתף: שלח לנו הודעה הקשר בין אומגה 3 ממקור דגי להפרעות בקצב הלב ב 6.10.21 פורסם מאמר בכתב העת הנחשב journal Circulation, על
מידע חשוב הפרעות קשב וריכוז הפרעות קשב וריכוז הפרעות קשב וריכוז או בשמן המקצועי ADHD מסווגות כהפרעה עצבית-התפתחותית שמאופיינת בקשיי קשב, קשיי ריכוז, פעלתנות יתר
האומגה של הטבע נוסחה טבעית נדירה חיזוק ותמיכה מרווה מרושתת ומערכת החיסון מרווה מרושתת ומערכת החיסוןמערכת החיסון האנושית נחשבת לאחת המערכות המורכבות בגוף, היא מורכבת
האם אחוז ההמרה של ALA ל DHA הינו מספיק ?
הטענה היחידה והמטעה כנגד מקורות צמחיים לאומגה 3, הינה שאחוז ההמרה של ALA ל DHA (כ- 1%- 5%) הינו נמוך ולא מספק. במאמר זה נבחן טענה זו ונראה שהיא בעצם מוטעת מהיסוד, כל זאת תוך הסתמכות על המחקרים המדעיים שפורסמו בשנים האחרונות.
עובדות לגבי נתיב ההמרה של ה DHA בגוף האנושי.
במחקר פורץ הדרך Imagaing Incrpoeration סומנו בצורה רדיואקטיבית המולקולות של ה DHA בגוף האנושי ובעצם בפעם הראשונה ביצעו החוקרים תיעוד מלא של מסלול ה DHA בגוף האנושי. בין היתר החוקרים בדקו את ההנחות הבאות:
מהו איבר המטרה של ה DHA בגוף האנושי?
בבדיקה שנערכה התברר ש זמן מחצית החיים (הזמן שבו שומר ה DHA על ריכוזו האפקטבי) של ה DHA בזרם הדם הוא בין 5-6 שעות, לעומת זאת התברר לחוקרים שאיבר המטרה של ה DHA בגוף האנושי הוא המוח, והרטינה של העין, כלומר ה DHA עובר את ה BBB. ומגיע ישירות לרקמת השומן במוח. בדיוק כמו ה ALA.
כמה DHA המוח האנושי באמת מסוגל לעבד ביום ?
החוקרים גילו ממצא משמעותי שמעולם לא היה ידוע לפני כן, המוח האנושי מסוגל לעבד בין 1.7 מיליגרם ל 3.8 מיליגרם ביום בלבד. כלומר גם אם אדם יצרוך לשם הדוגמא 10 קפסולות של שמן דגים שמכילות 1800 מיליגרם בממוצע DHA, איבר המטרה של ה DHA המוח, יוכל לעבד רק 1% מאותה כמות, 1.8 מיליגרם בקרוב.
מהו זמן מחצית החיים של ה DHA במוח האנושי ?
אחד הממצאים שהתבררו בניסוי גרם להפתעה רבה בקהילה המדעית, התברר שזמן מחצית החיים של ה DHA במוח האנושי הוא 912 ימים (שנתיים וחצי),כל מ”ג DHA שאנו צורכים ומגיע למוח, שוהה שם לתקופה של 912 ימים! ולכן אין צורך באספקת כמויות גדולות מעבר למה שהוגף מייצר. לשם השוואה: זמן מחצית החיים של ALA הוא 24 שעות!
אם אדם צורך את הצריכה היומית הממולצת של אומגה-3 ממקור צמחי (ALA) שהיא 1.6 גרם (כ 3 קפסולות של שמן מרווה מרושתת), הרי שגם במקרה של אחוז המרה מינמלי של ALA ל DHA כ1%, נקבל המרה של כ 16 מיליגרם DHA, כלומר פי 3 מהכמות DHA שהגוף בעצם מסוגל לעבד.
במחקר מ 2010 שפורסם בעיתון המדעי היוקרתי American journal of clinical nutrition , נמצא שאצל צמחוניים וטבעונים הנמנעים מאכילת דגים, רמת ה EPA וה DHA בדם הייתה זהה לאוכלוסיית אוכלי דגים. החוקרים מסבירים ממצאים אלו בכך שההמרה אצל צמחוניים וטבעונים הינה טובה יותר מאשר אצל אוכלי דגים ובשר. כלומר, כאשר חסר DHA בתזונה, הגוף יודע לפצות על כך באמצעות אחוז המרה גבוה יותר.
מכך ניתן לקבוע ללא כל ספק, שאחוז ההמרה באומגה 3 הצמחי של ה ALA ל DHA הינו מספק בהחלט.
מהו אחוז ההמרה של ALA ל EPA ?
מחקר נוסף מ 2008 (the firefighters study) מצא שההמרה של ALA ל EPA ול DPA) DPA הינו חומר הביניים בין EPA ל DHA ) הייתה טובה, כולל ההטמעה שלהם בתוך כדוריות הדם האדומות. וזאת לאחר נטילת תוסף אומגה-3 ALA למספר שבועות בלבד
המרת ה ALA לDHA מתרחשת בכבד, מתברר שאצל יונקים ישנה היכולת לייצר ולהגדיל את כמות האנזימים השותפים בהמרה בהתאם לצורך. במחקר על חולדות התברר שקצב ההמרה של ALA לDHA גדל פי 6 כאשר החולדות קיבלו דיאטה דלה ב ALA וללא DHA בכלל. כלומר, ליונקים יש יכולת לשנות את קצב ההמרה בהתאם לצורך.עוד התברר באותו מחקר שכמות ה DHA שיצרו החולדות הייתה פי 6 ופי 10 יותר מאשר הדרוש למוח החולדות וזאת כאמור בדיאטה ללא נוכחות של DHA כלל!
אחת השאלות הנפוצות לגבי האומגה 3 מן הצומח היא: מכיוון שבחלב אם יש בעיקר ALA האם לתינוק יהיה מספיק DHA בימים הראשונים לחייו? במחקר שפורסם ב 1986 בעיתון lipids נמצא שגם מייד לאחר הלידה, ההמרה של ALA ל DHA הייתה טובה ומספקת גם בימים הראשונים לאחר הלידה.
במחקר שפורסם ב 1996 נבדקו חמישה פגים שנולדו בשבוע 28 להריון במשקל ממוצע של 1.17 ק”ג. הם הוזנו בפורמולה שהכילה ALA בלבד, ללא DHA כלל. כל הפגים הראו יכולת המרה טובה מאוד ורמת ה DHA בדמם הייתה תקינה לחלוטין.
יתרה מזאת, במחקר שפורסם ב 1998 נמצא שמוח העובר מסוגל להמיר ALA ל DHA ללא עזרת הכבד כלל! אלא בהסתמך על מנגנון המרה חלופי הקיים במוח!
אצל גברים, אחוז ההמרה שנמצא במחקרים השונים אכן היה 1%-5% . אך במחקר שפורסם ב 2002 נמצא שאצל נשים בגיל הפוריות, אחוז ההמרה הינו 9%. כלומר, אחוז ההמרה אצל נשים בגיל הפוריות הינו בין פי 2 לפי 9 יותר מאשר אצל גברים. ככל הנראה, הסיבה לפער הזה היא לצורך הריון עתידי.